Flapdrol

To Flapdrol or not to flapdrol

Over ‘Voorbij het eigen gelijk’ op The Post Online

Vorige week schreef ik een open brief aan professor Leo Lucassen op deze site met vragen omtrent zijn, voor een professor, nogal eenzijdige benadering van de immigratie-en islamproblematiek in Nederland.

Twee dagen na de publicatie, die zeer goed gelezen werd – dank daarvoor -, werd ik benaderd door een van de auteurs van The Post Online. Of hij de ‘heerlijke’ open brief op TPO mocht plaatsen? Daar moest ik even over denken omdat TPO in september een artikel van mij weigerde omdat de ‘voorbij het eigen gelijk’ conclusie ervan niet op prijs gesteld werd en zij niet de beleefdheid of ballen hadden dit als reden voor de weigering door te geven.

Het artikel ging over de onterechte beschuldigingen van antisemitisme in een Nederlands schoolboek door Likoed Nederland. Ik had eerder een ander Nederlands schoolboek op antisemitische passages of anti-Israëlische onevenwichtigheid geanalyseerd en over de terechte beschuldigingen een artikel gepubliceerd op TPO. Hoofdredacteur Bert Brussen zelf, nam dit artikel in dank aan.

Echter toen ik met een precies eenzelfde artikel kwam waarin de beschuldigingen van antisemitisme of anti-Israëlische onevenwichtigheid in het desbetreffende schoolboek ongegrond bleken, wilde TPO het niet plaatsen. Wellicht vanwege het feit dat TPO zelf met een beschuldigende tweet over het schoolboek, het balletje voor de notoire antisemitisme-roepers van Likoed Nederland, aan het rollen bracht. Mij werd verteld dat TPO niet tussen Likoed Nederland en de uitgever van het schoolboek ThiemeMeulenhoff wilde gaan zitten en dus sowieso geen artikel over het onderwerp wilde plaatsen. Nogal verbaasd was ik toen ik ‘through the grapvine’ hoorde dat twee collega historici – die nota bene niet gespecialiseerd zijn in het Israëlisch-Palestijns conflict – door de TPO benaderd waren om een artikel over het zogenaamd antisemitische schoolboek te schrijven. En dat terwijl ze een kant en klaar artikel van mij – een specialist – gekregen hadden met een analyse van het hele schoolboek, de beschuldigen van Likoed Nederland en de reactie van de auteurs van het schoolboek. Dat was meer dan een dag werk. Ik schreef Bert Brussen een boze mail met de mededeling dat ik nooit meer iets voor TPO zou schrijven en niet meer naar hem zou zwaaien, iets dat ik altijd deed als ik hem tegenkwam.

TPO

Ik vond het daarom wel grappig dat via een zij-ingang er toch nog een stuk van mij op de TPO kwam. Ik gaf toestemming aan de TPO auteur, die overigens niets met dit alles van doen heeft en ik zijdelings ken als een aardige jongeman, om de open brief op TPO te plaatsen. Het stuk verscheen eerst op de openingspagina maar verdween als snel naar een onvindbare plek op de site. Toen ik ’s avonds mijn open brief gevonden had en las, bleek er echter nog wat eindredactie overheen gegaan te zijn. In de oorspronkelijke versie op Batavirus noem ik Wilders een ‘flapdrol’. Op TPO is die kwalificatie weggehaald! Als reden kreeg ik door dat ‘flapdrol’ een scheldwoord is. Tja, daar doen ze natuurlijk niet aan op TPO. Een woord als ‘flapdrol’ is natuurlijk beneden alle peil en wordt derhalve nooit gebruikt op TPO. Of mag je Wilders daar gewoon geen flapdrol noemen? En mag Matthijs van Nieuwkerk niet pijpen?

Ik weet het niet hoor. Voor mij blijft toch een beetje de zweem hangen dat waar het kritiek op antisemitisme-frames, Wilders of de sensualiteit van Matthijs betreft, ‘voorbij het eigen gelijk’ een beetje een holle frase blijkt te zijn bij TPO. Daarom Batavirus! Daar zijn we voorbij het eigen gelijk en dat van TPO!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *