Voetveeg: De wereld snuift, slikt en spuit doorrr!

Aan het begin van het seizoen van DWDD zei hoofdredactrice Diewke Nogwat in een interview dat DWDD nog kan groeien in het ‘bepalen van de agenda’. In media taal betekent dat voor #ophef zorgen. Gisteren lukte dat uitstekend door de advocate van Badr Hari, Benedict Ficq, de verloren dochter van kleur Ayaan Hirschi Ali uit de ‘lijst van belangrijke vrouwen’ weg te jorissen. De enige vrouw van kleur verdween uit de lijst en we mogen niet verwachten dat Asha ten Broeke en Quinsy Gario hiervoor op de bres springen vanwege intersectionele postkoloniale rancune. Kritiek op de islam is zo wit als cocaïne.

Lees verder Voetveeg: De wereld snuift, slikt en spuit doorrr!

Zeikhoer!

Er was gisteren op tweede paasdag even geen islamitische bomaanslag om verontwaardigd over te zijn, dus vandaag even geen islam. Gelukkig was daar het kleine mediarelletje dat we op kunnen blazen tot ‘#zeikhoergate’. Wat is het geval? Femke Halsema is weer terug op twitter. Gisteren stuurde ze een tweet de wereld in over een stuk van Elma Verhey op The Post Online:

Femke Halsema

Het eerste deel van de tweet is een juiste constatering want het stuk van Verhey is een puik stuk onderzoeksjournalistiek over de ‘ons kent ons’ Amsterdamse PvdA-elite die voor zichzelf al een eeuw lang een spotgoedkoop woonparadijsje in Amsterdam-Zuid in stand houdt. De toevoeging dat het stuk een beter medium dan de TPO verdiende viel niet in goede aarde bij de TPO die als volgt via het twitteraccount reageerde:

Zeikhoer

Laten we dit even via het ‘schoolplein paradigma’ analyseren. Wie is er begonnen? Dat is Femke. Haar toevoeging dat het stuk een beter medium verdient lijkt overbodig (TPO is een open medium dus iedereen kan het stuk lezen) en dus een provocatie. Zij en Bert Brussen, de hoofdredacteur van TPO die naar we vermoeden de inmiddels verwijderde ‘zeikhoertweet’ verstuurde, hebben een gebrouilleerd persoonlijk verleden met elkaar naar het schijnt. Een reactie kon dus niet uitblijven. Toch was het wel even schrikken dat Femke via het TPO-account voor ‘zeikhoer’ uitgescholden werd. Was dat nou nodig Bert? En, wat zegt het als een zichzelf als serieus journalistiek en opinieplatform afficherend medium als TPO een bekende vrouw van statuur voor ‘zeikhoer’ uitmaakt?

Ten eerste dat Bert behoorlijk op zijn pik getrapt moet zijn geweest om zich zo publiekelijk te laten gaan. Al jaren strijdt hij met succes tegen de politiek correcte politiek en media. De Geenstijl/TPO kliek, zoals ik ze voor het gemak even noem, is inmiddels een constante factor in het Nederlandse medialandschap. Bert heeft daar in belangrijke mate aan bijgedragen en daar kan hij trots op zijn. Ik stel me ook voor dat hij trots is op het stuk van Verhey. Eén van hypocriete bastions van de moreel boven ons gestelden waar Bert al jaren in de media tegen te hoop loopt wordt in het stuk terecht genadeloos ontmaskerd. Zijn kindje TPO, dat moeite heeft om te overleven, brengt dit goede artikel toch maar weer even en bewijst daarmee zijn bestaansrecht. Op het moment dat dan een van de kopstukken van de gevestigde orde, Femke Halsema, laatdunkend doet over TPO, slaan de stoppen door: ZEIKHOERRR!

Het is rancune die de Geenstijl/TPO kliek in de weg zit. Na jaren strijd vanaf de zijlijn hebben ze zoveel rancune ten opzichte van de politiek correcten en de gevestigde media opgebouwd, en vice versa, dat zij niet meer in staat zijn om – eenmaal zelf gearriveerd – hun invloed inhoudelijk maar ook letterlijk te gelde te maken. Ze zijn een beetje ‘de rechtse grachtengordel’ aan het worden. Niemand binnen de club die Bert even openlijk tot de orde roept bij deze uitglijder. De rijen moeten net als bij woningvereniging de Harmoniehof gesloten blijven. In plaats van een beetje volwassenheid en excuses krijg je dit van de ‘adjunct hoofdredacteur’:

Bas Paternotte

Annabel zeikt er nog even overheen. Briefje van Jan. Zowel persoonlijk als zakelijk komt het allemaal heel dom en kinderachtig over.

De rechts rancuneuze online lezersmarkt lijkt me verzadigd. Wil een medium als TPO groeien en dus overleven dan zal het ook een ander lezerspubliek aan moeten trekken. Dat gaat niet lukken met de gebruikelijke voorspelbare zeikstukjes en al helemaal niet met dit soort tenenkrommend slechte humorloze filmpjes. Waar wel mee? Met goede inhoudelijke onderzoeksjournalistiek zoals dat stuk van Verhey. En je zou toch willen dat niet alleen het rechts rancuneuze klapvee het leest. Juist het lezerspubliek van de ‘elitaire hipster wensdenken wij zijn moreel beter dan de rest’ Correspondant waar Femke ooit voor schreef maar ook het wat kritischere linkse lezerspubliek wil je erbij hebben. Dan schiet het niet op als je Femke Halsema na een plaagstootje voor ‘zeikhoer’ uit gaat maken. Het ‘zie je wel het is een rechts rioolblog’ van het linkse klapvee is weer niet van de lucht op twitter.

Dus Bert, wees een kerel, bied je excuses aan voor ‘#zeikhoergate’ en leg Femke inhoudelijk in nette maar scherpe bewoordingen over de knie.

PS: Kritiek leveren op TPO daar houden ze niet van. Om de smaad, insinuaties en valse beschuldigingen voor te zijn wijs ik er vast op dat ik een keer op een feestje vervelend ben geweest tegen een niet nader te noemen ex vrouwelijke TPO auteur. Hoewel ik haar met geen vinger aangeraakt noch uitgescholden heb, heb ik wel publiekelijk excuses gemaakt voor mijn gedrag. Die excuusbrief is nog te vinden op een niet nader te noemen site.

Voetveeg: Het meten met twee maten

Na de aanslagen is Brussel was er weer weinig te merken van verontwaardiging bij moslims in Nederland. Dat blijft jammer, vind ik. De aanslagen worden immers gepleegd uit naam van dezelfde god waar zij zich ook aan onderwerpen en waar zij zoveel van hun zichtbare collectieve identiteit binnen de Nederlandse maatschappij aan ophangen. De meest interessante tegenwerping die we in de inmiddels plichtmatige riedel van moslimwoordvoerders in talkshows en bij de voxpopjes op straat te horen krijgen is die van ‘ja, het westen meet met twee maten’. Waar is de verontwaardiging als er aanslagen worden gepleegd in Ankara of Bagdad? En natuurlijk Israël.

Lees verder Voetveeg: Het meten met twee maten

Voetveeg: islam, criminaliteit, geweld en slachtofferschap

Stoïcisme is de vijand van de boze burger en haat is zijn bestaansrecht. Toe maar. Toch heb ik in tegenstelling tot Grunberg liever die boze burger dan de islamitische kansenparel. Stoïcisme is een van zijn matties waarmee hij zijn haat of onverschilligheid maar al te vaak omzet in geweld. Of hij zich doodgemoedereerd voordoet als reiziger met een spijkerbom op een vliegveld of een moeder tijdens een overval een kaakbreuk trapt, het lijkt hem niet te deren. Deze duizenden rotte appels veroorzaken de maatschappelijke angst aan de hand waarvan de bezorgde nedermoslim het slachtofferschap claimt. Maar schrik voor de eigen rotte appels lijkt hij of zij niet te hebben.

Lees verder Voetveeg: islam, criminaliteit, geweld en slachtofferschap

Briefje van Omejan aan: Harriet Duurvoort

Beste Harriet,

In tegenstelling tot de hele GeenStijl GeenPeil goegemeente die over je heen is gevallen dit weekend wil ik je even een klein hart onder de riem steken. Ik voelde namelijk empathie toen ik je tweet en de #ophef daarover ontwaarde vanochtend. Het hele debat rond het referendum kan wel een beetje inlevingsvermogen gebruiken dacht ik zo. Bovendien zat er in de bewuste tweet bedoeld of onbedoeld een intelligente dieper liggende vraag die velen in de hypermedia hysterie ontgaan zal zijn.

Lees verder Briefje van Omejan aan: Harriet Duurvoort

Brieven aan Bas: correspondentie tussen twee historici op zoek naar het midden (3)

Op 3 januari jongstleden vond een historische nieuwjaarsborrel plaats in café Batavia (what’s in a name?) te Amsterdam. Onder de aanwezigen waren historicus Jan Tervoort (1971), auteur van Batavirus.nl, en historicus en publicist Bas Kromhout (1975). Tijdens het rijkelijk vloeiende bier kwamen onder andere de groeiende polarisatie in de Nederlandse media en samenleving en het gebrek aan het genuanceerde midden ter sprake. De oprichting van Batavirus.nl was inmiddels in volle gang en ondergetekenden spraken af ooit een correspondentie te starten. Op zoek naar het midden. Beiden zijn van dezelfde generatie maar met verschillende uitgangsposities binnen het politieke spectrum.

Lees verder Brieven aan Bas: correspondentie tussen twee historici op zoek naar het midden (3)

Is Wilders een fascist of niet?

Eens in de zoveel tijd barst de discussie in Nederland weer los over de vraag of Geert Wilders en zijn PVV fascistisch zijn. Afgelopen zondag was dat weer het geval nadat hoogleraar bestuurskunde aan de universiteit van Tilburg Paul Frissen in het radioprogramma De Stemming , Wilders ervan betichtte het ‘klassieke fascistische verhaal’ te vertellen ‘door bevolkingsgroepen uit te sluiten’. Tevens karakteriseerde hij de PVV als een gevaar voor de democratie dat door alle andere partijen aangevallen zou moeten worden. Uiteraard liet de PVV deze uitgelezen kans om in de slachtofferrol te kruipen niet voorbij gaan en stelde kamervragen waarin zij Frissen beschuldigde van ‘demonisering’ en om het ontslag van de hoogleraar vroeg. De eis om kritische geluiden uit de wetenschap monddood te maken was voor velen op de linkerflank weer aanleiding om waarschuwend naar Nazi-Duitsland te verwijzen waarmee de discussie weer van voren af aan begon. Dan rijst de vraag: In hoeverre is Geert Wilders en zijn PVV fascistisch en heeft het zin om Wilders en zijn partij als fascistisch te karakteriseren?

Lees verder Is Wilders een fascist of niet?